Whatley Manor Hotel, Eastern Gray, Malmesbury

Dates: 2001-2003

whatley manorwhatley manor whatley manorwhatley manor

Sectors

  • Conservation - General
  • Conservation - Timber Framed Structures
  • Food and Beverage - General
  • Food and Beverage - Restaurants
  • Hotels, Landscaping - Gardens
  • Sport - Health Clubs

Key Services

  • Listed Building Advice
  • Planning Advice
  • Planning Applications

Awards

  • Most Excellent Spa Conde Nast Johansens 2005
  • Top 50 Hot Hotels Conde Nast Traveller 2005
  • Best Hotel/Spa Gala Spa Awards 2005

Solution

The Project comprises four main components. The design concepts relating to each element are outlined below, but throughout the approach has been to provide a viable use for this listed building complex that would ensure its utility for the foreseeable future.

The existing historic photographic record of the estate provided the inspiration for the majority of the scheme. It was very important to the client and the Listed Building Officer, that the character and charm of the original building should not be spoilt; instead the house and grounds should be restored to match and exceed their former glory of the 1930's

The main facade of the New Extension is set back to match the building line of the original West Wing, in order to maintain views to the East from the existing first floor bedrooms, an 'Orangery' style addition to the Dining Room replaces the footprint of a former kitchen extension.

The area in front of the Extension, which was a service access road is now incorporated into the overall landscape proposals and provides a new access route to the garden.

The Health Spa is located in the position of the former orchard and is designed as a low level contemporary building under a grass covered roof. The grass roof has the visual effect of simply elevating the former level of the orchard within the space it once occupied.

The Health Spa incorporates the South Wing of the Stables, which have been refurbished to form the Stable yard. The existing outbuildings being restored as part of the Leisure Spa with their facades retained internally.

The Conference facilities are located in the North and West Wings of the Stables. The proposals allowed for a full refurbishment in order to be able to provide high quality flexible use facilities.

These existing buildings in the past were underused and the intention was to provide them with a new use in order to revitalise the Stable Courtyard.

The original entrance to the Hotel was via a convoluted route off the side of the Entrance Courtyard. The new main entrance located centrally to the Entrance Courtyard provides a key focal point.

The main body of the existing building was fully restored and refurbished internally to remove inappropriate later additions and to rationalise the bedrooms and bathroom layouts in a manner more sympathetic to the building fabric.

Externally the existing buildings underwent major refurbishment including re-roofing and the re-pointing and repair of stonework as required.