Hotel and Office Development, Bath

Dates: 2010

The David Brain Partnership was commissioned by Topland Group PLC to review a large hotel and office development near Bath's Green Park area after an initial planning submission was refused. Working with planning consultants Scott Brownrigg, David Brain Partnership provided revised elevations and sections for resubmission.

Below is an English heritage report after initial consultations in the summer of 2010 regarding the redesigned scheme.

Summary

This is the latest submission for a new hotel building on this site in the conservation area and World Heritage Site. It follows a period of significant negotiation where English Heritage has offered advice on the evolution of the design process. We are now happy with the design concept, which has emerged.

English Heritage Advice

From the outset of negotiations on the redevelopment of this site we confirmed that we would have no objection to the loss of the existing fabric, subject to the successful design of a replacement building. Previous proposals for a contemporary architectural statement on this site proved problematic and in addressing concerns expressed by your authority. (Bath & North East Somerset) in its determination of the associated planning application the applicants opted for the promotion of a design solution more obviously grounded in the Bath vernacular and expanded its design team with the recruitment of locally based expertise accordingly. (viz the David Brain Partnership)

Efforts have since focused on making sure that in its rationale and detailing the design is an authoritative evocation of the architecture, which defines the historic built character of the city and offers a legitimate complement to it. This exercise has had to take account of the contemporary function of the proposed building, and other design considerations such as the desire to create active ground floor frontages. The overall scale had previously been agreed by us in principle, but changes in composition, roof treatment and materials schedule now proposed will help in the integration of the scheme into the wide Bath townscape. The outcome is a significant improvement on previous proposals and one, which now possesses conviction and confidence.