Bushfurlong Farm, Isle Brewers

Dates: 2003-2005

bushfurlong farmbushfurlong farm bushfurlong farmbushfurlong farm


  • Conservation - General
  • Houses and Housing - Conversion & Extensions

Key Services:

  • Conservation & Restoration
  • Full Architectural Service
  • Listed Building Advice
  • Planning Advice
  • Planning Applications
  • Project Management
  • Refurbishment


Bushfurlong Farm is a little way out of Isle Brewers, a small village in Somerset that takes its name partly from the River Isle and partly from the Brewer family who held the manor from the time of Henry II.

David Brain Partnership was commissioned by the new owner Ian Sandford to transform the former Duchy of Cornwall property from shared accommodation into a modern home for him and his family.

Bushfurlong Farm is Grade II Listed, the description being as follows:-

Farmhouse circa 1700. Plinth, coursed and squared Ham stone, tile roof, coped verges, one with ball finial, 2 ashlar stacks with moulded caps. Two storeys, 1:3 bays, 3 and 4-light edge moulded stone-mullioned windows in moulded stone architraves, continuous string over ground floor window heads, casements to lights, some scrolly iron quadrants. Door opening to third bay in stone architraves, studded plank door with strap hinges. Two similar 3-light windows on left return:door opening with 4-panelled door, C19 Jacobean style ashlar porch. Late C19 wing at right with brick dressings.

Our own commissioned historical research suggests that the original building was a 'through passage' hall of raised cruck construction, thatched with cob walls and a gallery acting as a farm shelter on the north side which now forms the new Entrance Passage. It is believed that Bushfurlong Farm became a Cider Farm during the reign of Charles II when cider moved considerably up-market competing with the fine wines of mainland Europe. At this time the building underwent a level of gentrification including the construction of the façade to the South Elevation.

The Farmhouse has been subject to further modifications over the years in line with fashion. Many of the original features have been retained and restored within the scheme including the original inglenook, bread oven and the old well.

The restoration has removed some of the more unfortunate features added over the years such as the two separate ill positioned staircases internally, an unsightly dormer 'lump' at first floor and a timber porch in front of the kitchen door.

The completed project affords the clients, all the facilities of modern living within a house set in the countryside, that until recently had suffered serious neglect and would otherwise have continued to deteriorate.